1. Creșterea părului după transplant

Întrebare: Au trecut aproape 3 luni de la operație și nu văd o creștere însemnata sau o schimbare vizibila a părului în zona transplantată. La ce să mă aștept de acum înainte? Când se vor vedea rezultatele așteptate?

 

Răspuns: Cea mai grea parte a întregii experiențe de transplant de păr este așteptatul. Probabil că acum ești dezamăgită de densitatea scăzuta a părului. Restaurarea chirurgicală de păr practic transferă părul dintr-o zonă donatoare în cea cu deficiență de păr. După intervenție, părul transplantat cade în majoritatea cazurilor în următoarele 2-3 săptămâni, dar bulbul folicului pilos (rădăcina firului de păr) rămâne în zona transplantată și va da naștere unor noi fire de păr în următoarele 3-4 luni. Rezultate finale sunt vizibile însa abia după 12-18 luni.

2 La cât timp după transplant putem ieși în public, fără să ne îngrijorăm că semnele transplantului ar putea fi vizibile?

Întrebare: Este de la sine înțeles că orice se gândește la un transplant de păr, speră astfel să-și îmbunătățească aspectul fizic, însa mulți dorim să o facem într-un mod discret. După cât timp de la transplant cineva poate ieși în public fără să-și acopere capul sau să-și facă griji că se vad cicatrici?

 

Răspuns: Totul depinde în mare de modul de vindecare individual al fiecărui pacient și de cantitatea de păr transplantat. După transplantul de păr prin procedura FUT, în zona de unde a fost recoltată grefa veți avea capse sau fire pentru 7-10 zile și o cicatrice vizibilă momentan, însa ambele vor putea fi mascate în funcție de lungimea părului. Regiunea transplantată va avea o roșeața și mici cruste la locul de implantare ce vor persista 1-2 săptămâni. După această perioadă, majoritatea oamenilor se simt confortabili să iasă în societate. Noi recomandăm pacienților noștri să evite expunerea la soare pentru o perioadă optimă de 1 lună. Motivul stă în prevenirea cicatricilor, petelor închise/deschise care se pot dezvolta.

3. Cine este un bun candidat pentru transplantul de păr?

Întrebare: Am 21 de ani și părul mi-a început să cadă la 19 ani. Aria liniei frontale a părului este foarte rară acum. Este transplantul de păr o opțiune pentru mine acum? Cine ar putea să considere că un transplant de păr ar fi soluția ideală în cazul meu?

 

Răspuns: O persoană este un candidat bun pentru transplantul de păr atunci când are o zonă de păr permanent definitivată și astfel adecvată pentru recoltarea și acoperirea zonelor cu pierdere de păr din prezent sau ulterioare. Din moment ce este foarte dificil să evaluezi stabilitatea zonei de păr donatoare și extinderea zonelor de cădere a părului atunci când pacienții sunt prea tineri, este cel mai bine ca aceștia sa aștepte până la vârsta de 25 de ani. La vârsta de 21 de ani este greu de apreciat tiparul căderii părului tău și un eventual transplant ar putea rezultat într-un look deloc natural pe măsură ce vei mai pierde din păr. Nu trebuie urmat un  transplant de păr pentru a restaura o linie de păr adolescenta, ci pentru a restaura o linie adultă, astfel încât intervenția să fie una de lungă durată.

4. Efecte adverse ale transplantului de păr

Întrebare: Cel fel de efecte adverse pot apărea într-o operație de transplant de păr? S-ar putea întâmpla părul într-un final să cadă?

Răspuns: Transplantul de păr este o procedură sigură cu puține efecte adverse. Dintre acestea frecvent întâlnite sunt edemul, un ușor disconfort, amorțeala, iritatul în urma scărpinatului și inflamația locală. Acestea sunt însă minore și temporare. Foarte rar un pacient poate suferi o cădere rapidă pe bază de șoc în urma intervenției, însa și aceasta este temporară, iar părul va crește la loc în următoarele 3-6 luni. Design-ul liniei frontale a părului și modul în care acesta se așează pot crea nemulțumiri, care însa pot fi evitate ușor dacă apelați la un chirurg cu experiență, înconjurat de o echipă pe măsura.

5. Pot primi părul altei persoane pentru transplant?

Răspuns: Restaurarea chirurgicală de păr transferă foliculii de păr proprii dintr-o zonă donatoare într-una receptoare - zona supusa căderii parului. În afara situației în care aveți un frate (sora) geamăn, părul transplantat nu poate proveni de la alta persoană datorită riscului mare ca grefele de foliculi transplantați să fie respinși de sistemul dvs imunitar.

6. Poate să-mi fie recoltat păr pentru perciuni dintr-o alta zonă în afară de scalp?

Răspuns: O alternativă poate fi părul de pe corpul tău, însa aceasta nu este o procedură întâlnită sau practicată frecvent de chirurgi. Părul scalpului rămâne însă soluția cea mai potrivită.

7. Iți poți schimba textura părului prin operația de transplant de păr?

Răspuns: Textura părului nu poate fi schimbată prin această operație. Transplantul de păr mută pur și simplu părul dintr-o regiune în alta. Textura părului va fi aceeași ca în zona de unde au fost recoltați foliculii. Există însă medicamente care o pot schimba, de exemplu minoxidilul care face mai groasă fibra capilară, dar cel mai bine este să consulți un chirurg plastician pentru acest aspect.